Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Drożdżowe ślimaki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

drożdżowe bułeczki z masą makową

Drożdżowe ślimaki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe ślimaki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaki
Do drożdży wsypujemy cukier, a po rozpuszczeniu dolewamy do nich wodę oraz rozpuszczone ciepłe masło - po zmieszaniu wlewamy do mąki i zagniatamy jednolite cioasto, które odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie formujemy z ciasta 5-6 brzuszków ślimaków zostawiając w nich wgłebienie do nałożenia masy makowej, z reszty ciasta formujemy głowy ślimaków. Nakładamy do brzuszków mak, wszystkie częsci smarujemy rozbełtanym jajkiem. pieczemy je przez pół godziny w temp. 180*
Drożdżowe ślimaki
ciasto bardzo dokładnie zagniatamy ręką i czekamy do wyrosniecia
Drożdżowe ślimaki
ślimaki układamy w pewnej odlęgłosci gdyż podczas pieczenia urosną

Tagi:

jajko jajka