ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto drożdżowe śliwkowo-jabłkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne na szybko przygotowane ciasto drożdżowe na suchych drożdżach, jabłka i śliwki z kruszonką dodają smaku.

Ciasto drożdżowe śliwkowo-jabłkowe Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto drożdżowe śliwkowo-jabłkowe

 

 

  • kruszonka: cukier 100 gram,
  • mąka krupczatka 150 gram,
  • palma 100 gram miękka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe śliwkowo-jabłkowe
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, suche drożdże, szczyptę soli, wymieszać, wbić jajka. Palmę stopić i do gorącej wlać zimne mleko, jest szybko letnie i wlać do mąki, mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 6 minut, miskę nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na cieście poukładać śliwki bez pestek, plastry jabłek bez skórek.

Z podanych składników utrzeć mikserem sypką, drobną kruszonkę, posypać nią owoce.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach
Jajka dodać o temperatrurze pokojowej.
Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach
Stopioy tłuszcz z zimnym mlekiem jest od razu gotowy do ciasta.
Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach
Owoce trzeba układać na przemian i gęsto.
Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach
Kruszonka powinna mieć drobno-sypką konsystencję.
Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach
Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach
Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach
Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach
Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach