Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1641]

Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko.

Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem

Składniki:

Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 5 dag masła lub margaryny
  • około pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:

Lukier:

  • 1 białko
  • około 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył'' tak na około 15-20 minut.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy ekstrakt waniliowy, utarte jajka, rozpuszczone masło lub margarynę i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy kilka minut, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki.

4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.Zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu żeby się lekko ,,napuszyły''.

5. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.

6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, ucieramy aż lukier będzie gesty i lśniący.

7. Dekorowanie: Rogaliki dekorujemy lukrem i posiekanymi orzechami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.

8. Podajemy i smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 5 blaszek rogalików, na każdej po 12 sztuk, ale ich ilość zależy jak duże uformujemy.