Sposób przygotowania:
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył'' tak na około 15-20 minut.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy ekstrakt waniliowy, utarte jajka, rozpuszczone masło lub margarynę i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy kilka minut, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki.
4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.Zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu żeby się lekko ,,napuszyły''.
5. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.
6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, ucieramy aż lukier będzie gesty i lśniący.
7. Dekorowanie: Rogaliki dekorujemy lukrem i posiekanymi orzechami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.
8. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 5 blaszek rogalików, na każdej po 12 sztuk, ale ich ilość zależy jak duże uformujemy.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy ekstrakt waniliowy, utarte jajka, rozpuszczone masło lub margarynę i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy kilka minut, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki.
4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.Zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu żeby się lekko ,,napuszyły''.
5. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.
6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, ucieramy aż lukier będzie gesty i lśniący.
7. Dekorowanie: Rogaliki dekorujemy lukrem i posiekanymi orzechami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.
8. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 5 blaszek rogalików, na każdej po 12 sztuk, ale ich ilość zależy jak duże uformujemy.