bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Rogale Marcińskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Rogale Marcińskie są bardzo smaczne, piekę je od kilku lat i przyznam że lepszych nie jadłam, biały mak w połączeniu z bakaliami jest smaczny.

Rogale Marcińskie

Składniki:

Rogale Marcińskie

 

Sposób przygotowania:

Rogale Marcińskie
Mak zalej gorącą wodą, gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Odsącz go na sicie i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa na bardzo drobnym sitku. Migdały i orzechy sparz gorącą wodą, migdały obierz i razem z orzechami zmiel je w młynku do mielenia. Masło stop w rondlu, dodaj miód, zmielone orzechy i migdały. Krótko podgrzewaj przez chwilę, dodaj zmielony mak i smaż jeszcze 5 minut. Ostudź i dodawaj po jednym jajku, dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki na ciasto włóż na godzinę do lodówki.

Mleko lekko podgrzej. Odlej 50 ml. mleka dodaj 1 łyżeczkę mąki i cukru i drożdże ,wymieszaj ,przykryj i odstaw na 20 minut. Jajko z żółtkiem utrzyj z cukrem. Masło stop w rondlu. Mąkę wsyp do miski ,dodaj zaczyn, ubite jajka, mleko i sól. Ciasto wyrabiaj dodając stopniowo stopione masło. Gdy ciasto jest zagniecione ,przełóż je do miski i przykryj ścierką. Pozostaw na 30 minut.

Zamrożone masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach i schowaj do lodówki. Ciasto drożdżowe odgazuj, wbijając w nie pięść. Zagnieć i rozwałkuj je w kształt prostokąta. Zimne masło wyłóż ja na 2/3 prostokąta, 1/3 ma pozostać pusta. Ciasto złóż do środka na 3, zaczynaj od strony bez masła, składaj do środka strony z masłem. W ten sposób masz 3 warstwy ciasta i 2 masła. Dociskając wałkuj na kształt prostokąta. Złóż w ten sam sposób jak poprzednio i włóż do lodówki na pół godziny. Tą czynność powtórz jaszcze 2 razy, za każdym razem schładzając pół godziny w lodówce.

W ten sposób powstaje nam 81 warstw ciasta. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm., wytnij z niego naprzemienne trójkąty (powinny być dość długie).Na każdy trójkąt nałóż nadzienie za pomocą rękawa cukierniczego,(ja smarowałam prawie cały trójkąt)Zwijaj rogale zaczynaj od podstawy trójkąta, po trzech centymetrach natnij środek nożem i zwijaj dalej.

Gdy rogal jest zwinięty to boki rogala zawiń do środka i przykryj końcówką trójkąta. Rogale wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 30 min. do wyrośnięcia. Rogale piecz w 180 stopniach przez 20-30 minut, do momentu aż się zrumienią. Cukier puder utrzyj z niewielką ilością wody, aż powstanie lukier.

Upieczone rogale polukruj lukrem i posyp orzechami archaidowymi.

Tagi:

rogale