Sposób przygotowania:
Drożdżowe świderki
Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy.
Odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do zaczynu dodajemy żółtka i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy aż się wchłonie. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Z ciasta robimy ok 20 kawałków.
Z każdego kawałka formujemy wałek ok 30 cm. Zwijamy w świderek. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoto. Odsączamy z tłuszczu.
Możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego ;)
Odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do zaczynu dodajemy żółtka i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy aż się wchłonie. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Z ciasta robimy ok 20 kawałków.
Z każdego kawałka formujemy wałek ok 30 cm. Zwijamy w świderek. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoto. Odsączamy z tłuszczu.
Możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego ;)