gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Drożdżowe świderki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo delikatne, mięciutkie i pulchne pączki drożdżowe bez nadzienia charakterystycznie skręcone. Polecam ;)

Drożdżowe świderki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe świderki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe świderki
Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy.

Odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do zaczynu dodajemy żółtka i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.

Dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy aż się wchłonie. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Z ciasta robimy ok 20 kawałków.

Z każdego kawałka formujemy wałek ok 30 cm. Zwijamy w świderek. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoto. Odsączamy z tłuszczu.

Możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego ;) 
Drożdżowe świderki
Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe.
Drożdżowe świderki
Z ciasta robimy wałeczki i skręcamy w świderki.