Sposób przygotowania:
Drożdżowe świnki z czekoladą
Drożdże rozkruszamy do miseczki. Dodajemy do nich łyżkę letniego mleka i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie rozcieramy i odstawiamy, aż drożdże zaczną rosnąć.
Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki oraz wyrośnięty drożdżowy zaczyn i wyrabiamy np. mikserem przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Następnie posypujemy je odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie posypaną mąką stolnicę i ponownie zarabiamy po czym rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy duże koła. Ma ich być parzysta liczba, ponieważ będziemy je później składać. Za pomocą małego kieliszka wycinamy mniejsze kółka. Ich ma być o połowę mniej niż dużych kółek. Z pozostałego ciasta formujemy uszka i oczka świnek.Teraz zabieramy się za składanie bułeczek:) Jedno duże kółko smarujemy odrobiną wody. Następnie kładziemy na jego środek dwie kostki czekolady, a u góry układamy uszka ( tak by część uszka została na kółku a reszta wychodziła poza nie ) i przykrywamy je drugim dużym kółkiem. małe kółeczko smarujemy od spodu odrobiną wody i układamy je na wierzchu dużego koła. Na małym kółku za pomocą wykałaczki robimy dwie dziurki. Nad ryjkiem układamy oczka. Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich kółek oczek i uszek.
Tak wykonane świnki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy świnki urosną za pomocą pędzelka ostrożnie smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Drożdżowe świnki pieczemy w temp. 190-200 st przez około 20 minut, aż będą rumiane.
Przy robieniu świnek mogą nam pomagać dzieci.
Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki oraz wyrośnięty drożdżowy zaczyn i wyrabiamy np. mikserem przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Następnie posypujemy je odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie posypaną mąką stolnicę i ponownie zarabiamy po czym rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy duże koła. Ma ich być parzysta liczba, ponieważ będziemy je później składać. Za pomocą małego kieliszka wycinamy mniejsze kółka. Ich ma być o połowę mniej niż dużych kółek. Z pozostałego ciasta formujemy uszka i oczka świnek.Teraz zabieramy się za składanie bułeczek:) Jedno duże kółko smarujemy odrobiną wody. Następnie kładziemy na jego środek dwie kostki czekolady, a u góry układamy uszka ( tak by część uszka została na kółku a reszta wychodziła poza nie ) i przykrywamy je drugim dużym kółkiem. małe kółeczko smarujemy od spodu odrobiną wody i układamy je na wierzchu dużego koła. Na małym kółku za pomocą wykałaczki robimy dwie dziurki. Nad ryjkiem układamy oczka. Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich kółek oczek i uszek.
Tak wykonane świnki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy świnki urosną za pomocą pędzelka ostrożnie smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Drożdżowe świnki pieczemy w temp. 190-200 st przez około 20 minut, aż będą rumiane.
Przy robieniu świnek mogą nam pomagać dzieci.
kołczu
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:)
julcia12437
monikaT83
misia5
Dziękuję:)
zbysiowa
misia5
Niestety nie ma ani jednej, ale mam już zamówienie na sobotę, więc jak wpadniesz w sobotę to jeszcze ciepłą dostaniesz:)
edytaha
To ja też zaklepuję się na sobotę na taką bułeczkę świneczkę :)
misia5
Zapraszam:) Zrobię więcej:)
zbysiowa
Nie kuś:DD
misia5
A tam zaraz kuszenie:) Wpadnij z Zuzią na świnki:)
zbysiowa
A tam zaraz kuszenie:) Wpadnij z Zuzią na świnki:)[/quote]
misia5
Zapraszamy:)
mysza75
misia5
Czego się nie robi, żeby dzieci były szczęśliwe:) Cieszę się, że świnki Ci się podobają:)