Sposób przygotowania:
Słodkie świnki z dżememCiasto I
Drożdże rozkruszamy i wraz z 1 łyżeczką cukru, 100ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) oraz z 1 łyżka mąki pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy.
Ciasto II
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, ciepłego mleka, jajko, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowanie bułek I
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 4mm. Kubkiem o średnicy 9cm wykrawamy krążki (ja najpierw wykroiłam po 20 tak jak jest w przepisie autorki). Na 10 krążków nakładamy po 1 łyżeczce dżemu.
Przygotowanie bułek II
Krążki z dżemem przykrywamy drugim i mocno sklejamy boki, delikatnie je naciągając. By były dobrze sklejone, ponownie wykrawałam bułeczki- tym razem kubkiem o średnicy 8 cm.
Przygotowanie bułek III
Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowanie bułek IV
W tym czasie z pozostałego ciasta wycinamy ryjki- tyle ile wyszło nam sztuk bułeczek. Robimy to za pomocą np kieliszka, a środki wykroiłam końcówką cienkiego lejka. Z resztek wycinamy też uszy w kształcie małych trójkącików.
Bułeczki smarujemy roztrzepanymi żółtkami z dodatkiem odrobiny mleka i przyklejamy ryjki oraz uszy- tak jak na zdjęciu. Po przyklejeniu również je smarujemy jajkiem. Bułeczki pieczemy w nagrzanym do ok 180 st C piekarniku ok 15-18 minut (aż do zrumienienia).
Z podanych składników przygotowujemy lukier i delikatnie nakładamy na przestudzone bułeczki po dosłownie jednej kropelce. Źrenice przygotowujemy wg autorki z ciemnej posypki lub z roztopionej czekolady.
misia5
karola25
Magdalena88
Marika-
zbysiowa