SUPERPRZEPIS

Słodkie świnki z dżemem

  • 5
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Słodkie świnki z dżemem

Świnki te przygotowałam na specjalne zamówienie mamy Emilki :) Chciała córeczce zrobić prezent na urodziny, a że ta uwielbia świnki, to padło na te słodkie drożdżóweczki :) Przepis znaleziony w sieci- http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-slodk

Składniki:

Słodkie świnki z dżemem

 

  • Na ok 12 bułeczek:

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka mleka
  • dżem truskawkowy
  • czarna lub ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)- ja najpierw użyłam roztopionej kostki czekolady (ewentualnie dwóch), a za drugim razem różowych serduszek cukrowych

 

  • Lukier:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder (tyle ile przyjmie, by był gęsty)

Sposób przygotowania:

Słodkie świnki z dżemem

Ciasto I

Słodkie świnki z dżemem
Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn

Drożdże rozkruszamy i wraz z 1 łyżeczką cukru, 100ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) oraz z 1 łyżka mąki pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy.

Ciasto II

Słodkie świnki z dżemem
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy

Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, ciepłego mleka, jajko, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Przygotowanie bułek I

Słodkie świnki z dżemem
Na wycięty kubkiem krążek nakładamy łyżeczkę dżemu

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 4mm. Kubkiem o średnicy 9cm wykrawamy krążki (ja najpierw wykroiłam po 20 tak jak jest w przepisie autorki). Na 10 krążków nakładamy po 1 łyżeczce dżemu.

Przygotowanie bułek II

Słodkie świnki z dżemem
Mniejszym kubkiem wycinamy złączone dwa krążki

Krążki z dżemem przykrywamy drugim i mocno sklejamy boki, delikatnie je naciągając. By były dobrze sklejone, ponownie wykrawałam bułeczki- tym razem kubkiem o średnicy 8 cm.

Przygotowanie bułek III

Słodkie świnki z dżemem
Bułeczki przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, przykrywamy ściereczką

Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Przygotowanie bułek IV

Słodkie świnki z dżemem

W tym czasie z pozostałego ciasta wycinamy ryjki- tyle ile wyszło nam sztuk bułeczek. Robimy to za pomocą np kieliszka, a środki wykroiłam końcówką cienkiego lejka. Z resztek wycinamy też uszy w kształcie małych trójkącików.
Bułeczki smarujemy roztrzepanymi żółtkami z dodatkiem odrobiny mleka i przyklejamy ryjki oraz uszy- tak jak na zdjęciu. Po przyklejeniu również je smarujemy jajkiem. Bułeczki pieczemy w nagrzanym do ok 180 st C piekarniku ok 15-18 minut (aż do zrumienienia).
Z podanych składników przygotowujemy lukier i delikatnie nakładamy na przestudzone bułeczki po dosłownie jednej kropelce. Źrenice przygotowujemy wg autorki z ciemnej posypki lub z roztopionej czekolady.