Sposób przygotowania:
Świnki - paszteciki
Ciasto drożdżowe: wszystkie składniki wymieszać( wcześniej rozrobic drożdże i poczekać aż urosną) i dokładnie wyrobić. Przykryć ręcznikiem i postawić w cieple do podwojenia objętości. Ciasto maślane: wszystkie składniki połaczyc i dokładnie wyrobić. Ciasto drożdżowe po wyrośnieciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobic( by nie było grudek). Odkroić kawałek i rozwałkowywać na 3-2 mm. na środek koła kłaść nadzienie i sklejać boki .białkiem z drugim krążkiem. Szklanka wycinac krążki głowy, a noski robić z kieliszka od wódki, a uszki to ćwiartki małych kieliszków. Wszystkie części sklejać białkiem. Oczy i dziurki noska mozna zrobić z , np. pieprz, gożdziki,zioła, marcepan, czekolada; ja użyłam kawałeczków orzechów. Gotowe świnki odstawic do wyrośnięcia , a po posmarować jajkiem. Piec ok. 20-25 min w temp. od 150 do 180 stopni C. Smacznego!
Sarenka
msewka
anullka7
Bahus
Bahus
Natala1210
Bahus
Bonti
Evi
MAGDALENA80