alis.haze

alis.haze

Kucharz
[Przepisów: 13]

Świnki - paszteciki

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Ciasto drożdżowe: wszystkie składniki wymieszać( wcześniej rozrobic drożdże i poczekać aż urosną) i dokładnie wyrobić ..

Świnki - paszteciki

Składniki:

Świnki - paszteciki

 

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 400g mąki przennej
  • 14g drożdży
  • 200ml naturalnego jogurtu
  • 100ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Składniki na ciasto maślane:
  • 150g mąki
  • 100g masła
  • smak pasztetu Drob( według uznania) (można równie dobrze zrobić na słodko lub dodać własne nadzienie)
  • jedno jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
  • jedno białko, lekko roztrzepane, do sklejania

Sposób przygotowania:

Świnki - paszteciki
Ciasto drożdżowe: wszystkie składniki wymieszać( wcześniej rozrobic drożdże i poczekać aż urosną) i dokładnie wyrobić. Przykryć ręcznikiem i postawić w cieple do podwojenia objętości. Ciasto maślane: wszystkie składniki połaczyc i dokładnie wyrobić. Ciasto drożdżowe po wyrośnieciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobic( by nie było grudek). Odkroić kawałek i rozwałkowywać na 3-2 mm. na środek koła kłaść nadzienie i sklejać boki .białkiem z drugim krążkiem. Szklanka wycinac krążki głowy, a noski robić z kieliszka od wódki, a uszki to ćwiartki małych kieliszków. Wszystkie części sklejać białkiem. Oczy i dziurki noska mozna zrobić z , np. pieprz, gożdziki,zioła, marcepan, czekolada; ja użyłam kawałeczków orzechów. Gotowe świnki odstawic do wyrośnięcia , a po posmarować jajkiem. Piec ok. 20-25 min w temp. od 150 do 180 stopni C. Smacznego!