Sposób przygotowania:
Bułeczki świnki
1. Ciasto drożdżowe: Składniki dobrze ze sobą wymieszać, a następnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny) 2. Ciasto maślane: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, a następnie wyrobić. 3. Oba ciasta połączyć ze sobą, wyrabiając, aby powstało gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość około 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinać kółka (głowy świnek). Za pomocą kieliszka do wódki wyciąć mniejsze kółka (nosy świnek). Uszy - ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić ze sobą roztrzepanym białkiem na kształt głowy świnki :) Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem. Za pomocą słonecznika i pieprzu zrobić dziurki na oczy i nosek. Piec w 200 st.C około 15 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Przepis na świnki zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki.
Przepis na świnki zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki.
zbysiowa