Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1422]

Drożdżowe trójkąty z powidłem i cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne drożdżowe trójkąty na podwieczorek. Można je zabrać do szkoły czy pracy. Obłędnie słodkie i pyszne :) Polecam je :)

Drożdżowe trójkąty z powidłem i cynamonem

Składniki:

Drożdżowe trójkąty z powidłem i cynamonem

Rozczyn:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 cukier waniliowy

Nadzienie:

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół szklanki rodzynek

Skorupka:

  • 1 białko
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe trójkąty z powidłem i cynamonem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15 minut.

2. Ciasto: Do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, olej i rozczyn, zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut aż będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

3. Nadzienie: Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy rodzynki i cynamon, dokładnie mieszamy.

4. Formowanie trójkątów: Ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką pszenną, wałkujemy i kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy porcje powidła, składamy formując trójkąt i dokładnie zlepiamy brzegi. Następnie smarujemy białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

5. Do pieczenia: Tak wykonane trójkąty układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.

6. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40 minut.

7. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi około 24 sztuk trójkątów.