SUPERPRZEPIS

Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem

W tym roku na moim świątecznym stole na pewno znajdzie się taki drożdżowy zawijaniec z dużą ilością powidła śliwkowego, oczywiście powidło z domowej spiżarni i z dużą ilością pachnącego cynamonu. Wam również polecam to ciasto. Zanotujcie przepis.

Składniki:

Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem

Rozczyn:

  • 3 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią )
  • 2 łyżki masła lub margaryny ( najlepiej masła )

Nadzienie:

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe )
  • cynamon mielony według uznania

Dodatkowo:

Lukier:

  • 1 małe białko ( zimne z lodówki )
  • niepełna szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem

Wykonanie rozczynu:

Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem
Z podanych składników wykonujemy rozczyn.

Rozczyn: Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w dość ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Wykonanie ciasta:

Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem
Ze składników i rozczynu wykonujemy ciasto drożdżowe.

Ciasto: Masło lub margarynę przekładamy do garnka i roztapiamy, a następnie lekko studzimy, powinno być ciepłe, ale nie gorące czy zimne. Następnie jajko, żółtko i oba cukry dajemy do miski i ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn drożdżowy, masło i utarte jajka z cukrami. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Moja rada: Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę ciepłego mleka.

Wyrastanie ciasta:

Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Wyrastanie: Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.

Nadziewanie:

Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem
Na wyrośnięte ciasto smarujemy powidło i cynamon.

Rolowanie: Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować prostokąt o długości foremki, czyli tak około 30 cm, szerokość około 27 cm. Robimy to na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Następnie ciasto smarujemy powidłem i oprószamy mielonym cynamonem według uznania.

Przygotowanie do pieczenia:

Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem
Zrolowane ciasto przekładamy do foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Do pieczenia: Następnie nadziane ciasto zwijamy w rulon i przekładamy do formy keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Moja rada odnośnie zawijania: Jeżeli chcemy, żeby nadzienie nam nie wypłynęło podczas pieczenia należy z jednej strony ciasta pozostawić pasek bez nadzienia, ja niestety całe ciasto wysmarowałam powidłem i już podczas przenoszenia do formy nadzienie trochę wypłynęło, a co za tym idzie w trakcie pieczenia również.

Pieczenie drożdżowca:

Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem
Wyrośnięte ciasto pieczemy do ładnego zrumieneinia. Nastepnie upieczone studzimy.

Pieczenie: Podrośnięte ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Następnie upieczone dokładnie studzimy.

Lukrowanie i podanie:

Drożdżowy zawijaniec z powidłem i cynamonem
Upieczone ciasto lukrujemy, dekorujemy orzechami, kroimy i podajemy. Smacznego.

Lukier: Zimne białko ( najlepiej z lodówki ) ucieramy z cukrem pudrem aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie biały. Możemy nie zużyć całego cukru pudru, dlatego dodajemy go stopniowo, jego ilość zależy jak duże mamy białko. Należy pamiętać o wcześniejszym sparzeniu jajka.

Gotowy utarty lukier rozsmarowujemy na ciasto pozwalając mu lekko spływać po bokach drożdżowca. Na koniec posypujemy go posiekanymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Gdy lukier zastygnie kroimy w plastry i podajemy.

Smacznego.