Sposób przygotowania:
Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowymETAP 1

CIASTO: Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy przygotowywać ciasto i podgrzewamy je. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz rozkruszone drożdże.
Całość mieszamy, by dodane składniki dokładnie połączyły się z mlekiem. Drożdże i cukier powinny się rozpuścić. Gotowy rozczyn pozostawiamy na około 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy tłuszcz i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, dynię, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości naszego purée. W połowie wyrabiania wlewamy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.
Po tym czasie powinno dobrze odchodzić od dłoni i garnka. Tak przygotowane pozostawiamy w cieple na około 60 minut do wyrośnięcia.
ETAP 2

Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy powidłem śliwkowym.
Powidło posypujemy pokrojonymi orzechami.
ETAP 3

Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm.
Rozwałkowane ciasto smarujemy powidłem śliwkowym. Powidło posypujemy pokrojonymi orzechami. Brzegi ciasta delikatne zawijamy do środka, po czym całość zwijamy, formując roladę.
Uformowaną roladę przecinamy wzdłuż , nie nacinając jednak jednego z końców.
ETAP 4

Otrzymane połówki zaplatamy ze sobą, formując nasze ciasto. Uformowane przekładamy na dużą blaszkę. Gotowe smarujemy jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i delikatnie lukrujemy.
Całość dodatkowo posypujemy siekanymi orzechami i pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 5

LUKIER: Mleko łączymy z cukrem pudrem. Powinien powstać gęsty, ale lejący lukier. Gotowym smarujemy ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.
SylaUla
ankaszym
jaga85
Ważne by był typ 450.