Sposób przygotowania:
Drożdżowe z truskawkami
CIASTO: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 2 łyżkami cukru i 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 30 minut, aby rozczyn wyrósł. Margarynę topimy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w osobnej misce. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, masę żółtkową, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy przez chwilę, po czym wlewamy roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, po czym ponownie zagniatamy i przekładamy na blachę. Odstawiamy ponownie na 30 minut. Na cieście układamy truskawki. KRUSZONKA: Z mąki, cukru i margaryny zagniatamy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 200 stopni. Przestudzone ciasto lukrujemy.