Sposób przygotowania:
"Leniwa" drożdżówka truskawkowo rabarbarowa
Do miski wkładać składniki według podanej kolejności tu i w składnikach = do miski pokruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, jajka roztrzepać widelcem w kubku i wylać na cukier, wlać mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę przesianą i szczyptę soli (nie mieszać, n)akryć miskę talerzem i zostawić na 6 godzin na blacie kuchennym.
Po tym czasie najlepiej drewnianą łyżką wymieszać i ciasto do połączenia składników, ciasto nie może być za mocno gęste.
Foremki silikonowe keksowe 20x11 cm lub 1 duża forma 30x25 cm (ja takie ciasto wolę upiec w mniejszych foremkach, jest szybciej upieczone w całości), ciasto wylać do foremek.
Umyte, bez szypułek truskawki jeśli większe to przekroić na połowę, rabarbar obrany pokroić na małe kawałki, na ciasto rozłożyć rabarbar, na rabarbar truskawki.
Do miski dać miękkie masło, cukier, mąkę krupczatkę i pszenną i wyrobić ręką kruszonkę.
Kruszonką posypać truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w foremkach ciasto wystudzić, cukier puder wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier i polać łyżką po kruszonce.
Po tym czasie najlepiej drewnianą łyżką wymieszać i ciasto do połączenia składników, ciasto nie może być za mocno gęste.
Foremki silikonowe keksowe 20x11 cm lub 1 duża forma 30x25 cm (ja takie ciasto wolę upiec w mniejszych foremkach, jest szybciej upieczone w całości), ciasto wylać do foremek.
Umyte, bez szypułek truskawki jeśli większe to przekroić na połowę, rabarbar obrany pokroić na małe kawałki, na ciasto rozłożyć rabarbar, na rabarbar truskawki.
Do miski dać miękkie masło, cukier, mąkę krupczatkę i pszenną i wyrobić ręką kruszonkę.
Kruszonką posypać truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w foremkach ciasto wystudzić, cukier puder wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier i polać łyżką po kruszonce.