Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką
Truskawki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Następnie wlewamy zarobioną drożdże (w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyż cukru i mąki. Odstawiamy do zarobienia na ok 5 minut). Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy na ok pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy truskawki. Składniki kruszonki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kruszonkę skubiemy i rzucamy na truskawki. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego!