dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Książka Kucharska: Placek z truskawkami - szybkie i proste przepisy

Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczny placek drożdżowy z truskawkami i waniliową kruszonką. Trzeba się trochę napracować, ale warto.

Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką

 

  • 1/2 kg maki
  • 5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szkl mleka
  • 1/2 kg truskawek
  • Kruszonka:
  • 5 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szkl cukru
  • 3/4 szkl maki

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką
Truskawki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Następnie wlewamy zarobioną drożdże (w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyż cukru i mąki. Odstawiamy do zarobienia na ok 5 minut). Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy na ok pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy truskawki. Składniki kruszonki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kruszonkę skubiemy i rzucamy na truskawki. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego!
Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką
Truskawki dokładnie płuczemy i osuszamy.
Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką
Skąłdniki ciasta dokładnie ze sobą łączymy.
Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką
Zagniatamy masło, cukier i mąkę na kruszonkę.
Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką
Na cieście układamy truskawki i posypujemy kruszonką.