ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie, proste, łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z suchych drożdży, z truskawkami i kruszonką smakuje wybornie.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 

  • mąka tortowa 50 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • sól 1 szczypta,
  • drożdże suche 7gram 1 opakowanie,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • mleko ciepłe 1 szklanka,
  • palma stopiona 100 gram,
  • truskawki 70 dag,
  • mąka pszenna 2 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • palma 12,5 dag miękka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże, wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i stopiony tłuszcz. Hakiem robota wyrobić z 8 minut ciasto drożdżowe nie za rzadkie, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Truskawki obrać z szypułek, na durszlaku szybko opłukać zimną wodą, nożykiem odciąć miejsce po szypułkach, pokroić w talarki.

Z podanych składników utrzeć kruszonkę, 3 keksówki silikonowe 20 cm (lub 1 forma 34x20 cm), do keksówek nałożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozsypać truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym piekarniku na 19C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić.
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką
iasto p[owinno mieć nie za rzadką konsystencję.
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Truskawki na durszlaku szybko opłukać zimną wodą.
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Takie ciasta wolę pieć w mniejszych foremkach.