Sposób przygotowania:
Sernik gotowany na herbatnikach z kajmakiem
1. Masa na sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser i ucieramy. Utartą masę przekładamy do garnka i zagotowujemy, od zagotowania gotujemy 10 minut cały czas mieszając rózgą. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia.
2. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami, następnie masę serową i znów herbatniki, ponownie masę serową i herbatniki. Wyjdą nam trzy warstwy herbatników i dwie masy serowej. Sernik dokładnie studzimy.
3. Przekładanie: Zimny sernik smarujemy masą krówkową. Śmietankę ubijamy według przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, płynną wlewamy do śmietanki i ubijamy. Śmietankę wykładamy na masę krówkową i posypujemy od razu płatkami migdałowymi, staramy się lekko wcisnąć je w śmietankę.
4. Podanie: Tak wykonany sernik wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba co najmniej trzy razy zmielić.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Można użyć dowolnego smaku masy krówkowej.
Zamiast śmietanki ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówki 30 %, myślę, że tak około 250-300 ml.
2. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami, następnie masę serową i znów herbatniki, ponownie masę serową i herbatniki. Wyjdą nam trzy warstwy herbatników i dwie masy serowej. Sernik dokładnie studzimy.
3. Przekładanie: Zimny sernik smarujemy masą krówkową. Śmietankę ubijamy według przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, płynną wlewamy do śmietanki i ubijamy. Śmietankę wykładamy na masę krówkową i posypujemy od razu płatkami migdałowymi, staramy się lekko wcisnąć je w śmietankę.
4. Podanie: Tak wykonany sernik wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba co najmniej trzy razy zmielić.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Można użyć dowolnego smaku masy krówkowej.
Zamiast śmietanki ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówki 30 %, myślę, że tak około 250-300 ml.
biedroneczki
Babeczka35
Polecam spróbować, ja go uwielbiam :)