Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik gotowany na herbatnikach z kajmakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik na herbatnikach z kajmakiem, bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Pyszny i słodki. Sernik bez pieczenia. Uda się każdemu. Na różne okazje.

Sernik gotowany na herbatnikach z kajmakiem

Składniki:

Sernik gotowany na herbatnikach z kajmakiem

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik (u mnie gotowy w wiadereczku)
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 budynie waniliowe (bez cukru u na pół litra mleka każdy)
  • pół szklanki mleka
  • 20 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej o smaku advokata
  • 70 g płatków migdałowych
  • około 40 dag herbatników

Śmietanka:

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany na herbatnikach z kajmakiem
1. Masa na sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser i ucieramy. Utartą masę przekładamy do garnka i zagotowujemy, od zagotowania gotujemy 10 minut cały czas mieszając rózgą. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia.

2. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami, następnie masę serową i znów herbatniki, ponownie masę serową i herbatniki. Wyjdą nam trzy warstwy herbatników i dwie masy serowej. Sernik dokładnie studzimy.

3. Przekładanie: Zimny sernik smarujemy masą krówkową. Śmietankę ubijamy według przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, płynną wlewamy do śmietanki i ubijamy. Śmietankę wykładamy na masę krówkową i posypujemy od razu płatkami migdałowymi, staramy się lekko wcisnąć je w śmietankę.

4. Podanie: Tak wykonany sernik wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Sernik można pokroić na około 30 porcji.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba co najmniej trzy razy zmielić.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Można użyć dowolnego smaku masy krówkowej.

Zamiast śmietanki ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówki 30 %, myślę, że tak około 250-300 ml.