mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne bułeczki z dodatkiem śmietankowego twarożku i jagód:) gorąco polecam

Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

Składniki:

Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

 

  • na 12 - 15 bułeczek:

 

  • 80 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
  • 1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej

 

  • Nadzienie:

 

  • 200 g jagód (mogą być mrożone)
  • 150 g serka śmietankowego, jak na serniki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 - 3 łyżki cukru waniliowego

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z twarożkiem i jagodami
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym. Nadzienie: Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.