Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serkiem z truskawkami
Przygotować rozczyn: do większej miski wlać 1/4 szklanki mleka, dodać łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce łączymy pozostałe składniki: mąkę , sól cukier, jajka , mleko oraz roztopione o studzone masło. Mieszamy, dodajemy zaczyn drożdżowy i delikatnie ugniatamy ciasto, tak aby było elastyczne i łato odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy d ponownego wyrośnięcia - około godzinki wystarczy. Masa serowa: Ser zmielić dwukrotnie, dodać żółtko, serek waniliowy oraz cukry. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i rozpłaszczyć formując bułeczki. Na środek nakładać ser i oczyszczone, pokrojone truskawki. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni i piec 15 - 18 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego:)