Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i rodzynkami
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru,mąki i ciepłego mleka, odstaw pod przykryciem do „ruszenia” na kilka minut. Po tym czasie dodaj zaczyn do mąki, dolewaj reszte mlekoa i zaczynaj wyrabianie,dodając jajko,cukier, szczypte soli, a na samym końcu rozpuszczone i ostudzone masło.Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przykryj folią spożywczą i odstaw w miejsce ciepłe i wolne od przeciągów do podwojenia objętości, Gdy ciasto rośnie przygotuj nadzienie serowe:namocz rodzynki w gorącej wodzie na 15 minut, następnie żółtko zmiksuj z cukrem pudrem i szczyptą wanilii, następnie połacz z serkiem i mąką ziemniaczaną, a na rodzynki; Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnice i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1/2-1cm, na jego środek wyłóż farsz serowy i rozprowadz go równomiernie, złóż dłuższe boki do środka tak by na siebie lekko zachodziły, lekko przyciśnij je w miejscu zlepienia, następnie ostrym nożem krój pasy wpoprzek o szerokości 4-5 cm, każdy pas ciasta z farszem przekręc na środku wokół własnej osi. Tak przygotowane drożdżówki ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrosniecia 30-40 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piec ok.25-30 minut (do zrumienienia).Gotowe drożdżówki ostudzic, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!