Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem wg Agabi
Przygotowujemy rozczyn : podgrzać lekko mleko, dodać łyżkę cukru, 10 dag drożdży i łyżkę mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok 20 minut. Rozczyn przygotować w większej misce - mocno się "rozrasta".Następnie roztapiamy 1/4 kostki masła i ostudzamy. Mąkę łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, przelewamy do mąki, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h. FARSZ: ser zmielić lub zmiksować, dodać cukier puder i serek danio. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 1/2 cm. nakładać farsz i zwijać dowolne kształty. Bułki smarować roztrzepanym białkiem. Piec 20 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)
jaNina