Sposób przygotowania:
Drożdżówki z dyniąETAP 1
Drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
ETAP 2
Wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła i przekładamy na blaszkę. Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole.
ETAP 3
. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
ETAP 4
Całość oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.
ETAP 5
NADZIENIE;Dynie kroimy w drobną kostkę. Jabłka także drobno kroimy i dodajemy do dyni. Tak przygotowane składniki smażymy około 15 minut , by dynia zmiękła, a jabłka delikatnie się rozpadły. W trakcie smażenia dodajemy cukier waniliowy.
ETAP 6
Pod koniec dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy całość, doprawiamy cukrem do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Nadzieniem wypełniamy drożdżówki.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.