jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżówki z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pomysł na te drożdżówki powstał błyskawicznie patrząc na dynie , którą uwielbiam. Uwielbiam także jej połączenie z pomarańczą. Więc dodatek galaretki o tym smaku był jak najbardziej konieczny:).

Drożdżówki z dynią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z dynią

CIASTO

NADZIENIE

  • 900 g miąższu dyni,
  • 300 g obranych jabłek,
  • 0,5 galaretki pomarańczowej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Cukier do smaku (1-2 łyżki),

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z dynią

ETAP 1

Drożdżówki z dynią
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.

ETAP 2

Drożdżówki z dynią
W drożdżówkach wykonujemy wgłębienia

Wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła i przekładamy na blaszkę. Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole.

ETAP 3

Drożdżówki z dynią
W wykonane wgłębienia nakładamy nadzienie

. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.

ETAP 4

Drożdżówki z dynią
Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki posypujemy kruszonką

Całość oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.

ETAP 5

Drożdżówki z dynią
Składniki nadzienia umieszczamy w garnku , podgrzewamy

NADZIENIE;Dynie kroimy w drobną kostkę. Jabłka także drobno kroimy i dodajemy do dyni. Tak przygotowane składniki smażymy około 15 minut , by dynia zmiękła, a jabłka delikatnie się rozpadły. W trakcie smażenia dodajemy cukier waniliowy.

ETAP 6

Drożdżówki z dynią
Gdy dynia i jabłka zmiękną dodajemy pomarańczową galaretkę

Pod koniec dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy całość, doprawiamy cukrem do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Nadzieniem wypełniamy drożdżówki.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.


Tagi:

dynia