Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1394]

Kujawski placek drożdżowy (maślany)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Jest to jedne z łatwiejszych ciast drożdżowych. Co prawda wymaga troszkę czasu, ale efekt wszystko wynagrodzi. Drożdżówka wręcz rozpływa się w ustach i kusi swym maślanym smakiem.

Kujawski placek drożdżowy (maślany)

Składniki:

Kujawski placek drożdżowy (maślany)

Ciasto:

Masło z cukrem:

Kruszonka:

  • 100 g masła (użyłam margaryny z wanilią)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 180-200 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kujawski placek drożdżowy (maślany)
Ciasto. Drożdże wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru (powinny zrobić się płynne), a następnie z lekko podgrzanym mlekiem. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę. W mące zrobić zagłębienie, w które należy wlać mleko z drożdżami.

Całość delikatnie zamieszać i zostawić na około 10-15 minut, aby podrosło. Jajka ubić z cukrem waniliowym i resztą cukru. Do wyrośniętego ciasta przełożyć jajka z cukrem, dodać szczyptę soli i rozpuszczone masło.

Ciasto dokładnie wyrobić, aby nie kleiło się do dłoni i następnie przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. (Powinno podwoić swoją objętość.)

Po tym czasie ciasto zagnieść i rozwałkować - w razie potrzeby podsypując mąką. Tak przygotowane przełożyć do blachy (o wymiarach 35 x 45 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki (z formą) na 15 minut.

Masło z cukrem. W garnuszku roztopić masło, dodać cukier i całość podgotować (na najmniejszym ogniu) około 5 minut. (Można krócej - cukier powinien się rozpuścić.) Kruszonka. Wszystkie składniki połączyć.

Schłodzone ciasto posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie placek posypać sporą ilością kruszonki.

Piec (w rozgrzanym piekarniku) 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 (bez termoobiegu).  

Tagi:

ciasto