Sposób przygotowania:
Kujawski placek drożdżowy (maślany)
Ciasto. Drożdże wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru (powinny zrobić się płynne), a następnie z lekko podgrzanym mlekiem. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę. W mące zrobić zagłębienie, w które należy wlać mleko z drożdżami.
Całość delikatnie zamieszać i zostawić na około 10-15 minut, aby podrosło. Jajka ubić z cukrem waniliowym i resztą cukru. Do wyrośniętego ciasta przełożyć jajka z cukrem, dodać szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Ciasto dokładnie wyrobić, aby nie kleiło się do dłoni i następnie przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. (Powinno podwoić swoją objętość.)
Po tym czasie ciasto zagnieść i rozwałkować - w razie potrzeby podsypując mąką. Tak przygotowane przełożyć do blachy (o wymiarach 35 x 45 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki (z formą) na 15 minut.
Masło z cukrem. W garnuszku roztopić masło, dodać cukier i całość podgotować (na najmniejszym ogniu) około 5 minut. (Można krócej - cukier powinien się rozpuścić.) Kruszonka. Wszystkie składniki połączyć.
Schłodzone ciasto posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie placek posypać sporą ilością kruszonki.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 (bez termoobiegu).
Całość delikatnie zamieszać i zostawić na około 10-15 minut, aby podrosło. Jajka ubić z cukrem waniliowym i resztą cukru. Do wyrośniętego ciasta przełożyć jajka z cukrem, dodać szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Ciasto dokładnie wyrobić, aby nie kleiło się do dłoni i następnie przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. (Powinno podwoić swoją objętość.)
Po tym czasie ciasto zagnieść i rozwałkować - w razie potrzeby podsypując mąką. Tak przygotowane przełożyć do blachy (o wymiarach 35 x 45 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki (z formą) na 15 minut.
Masło z cukrem. W garnuszku roztopić masło, dodać cukier i całość podgotować (na najmniejszym ogniu) około 5 minut. (Można krócej - cukier powinien się rozpuścić.) Kruszonka. Wszystkie składniki połączyć.
Schłodzone ciasto posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie placek posypać sporą ilością kruszonki.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 (bez termoobiegu).