kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Drożdżówka dyniowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną drożdżówkę. Ciasto drożdżowe które zawsze się udaje i nie wymaga dużo pracy. Składniki wystarczy umieścić w misce, a gdy wyrośnie wymieszać łyżką. Polecam.

Drożdżówka dyniowa z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka dyniowa z rodzynkami

Na drożdżówkę :

Na kruszonkę :

Ponadto :

  • blaszka 24 x 24
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Drożdżówka dyniowa z rodzynkami
Dynię obieramy i kroimy i wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będzie miękka. Studzimy i blendujemy.
Do miski wkładamy kolejno: rozkruszone drożdże, cukier, puree z dyni,
rodzynki, olej, mleko, roztrzepane jajka i wsypujemy przesianą mąkę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 - 3 godziny. Zależy od temperatury jaką mamy w mieszkaniu.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę : wszystkie składniki wkładamy do miski i robimy kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 10 minut ,, do suchego patyczka ". Ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Drożdżówka dyniowa z rodzynkami
Rozkruszone drożdże wkładamy do miski i wsypujemy cukier.
Drożdżówka dyniowa z rodzynkami
Następnie dodajemy puree z dyni oraz wsypujemy rodzynki.
Drożdżówka dyniowa z rodzynkami
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy wyrośnięte ciasto.
Drożdżówka dyniowa z rodzynkami
Wierzch ciasta ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką.