Sposób przygotowania:
Drożdżówka dyniowa z rodzynkami
Dynię obieramy i kroimy i wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będzie miękka. Studzimy i blendujemy.
Do miski wkładamy kolejno: rozkruszone drożdże, cukier, puree z dyni,
rodzynki, olej, mleko, roztrzepane jajka i wsypujemy przesianą mąkę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 - 3 godziny. Zależy od temperatury jaką mamy w mieszkaniu.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę : wszystkie składniki wkładamy do miski i robimy kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 10 minut ,, do suchego patyczka ". Ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Do miski wkładamy kolejno: rozkruszone drożdże, cukier, puree z dyni,
rodzynki, olej, mleko, roztrzepane jajka i wsypujemy przesianą mąkę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 - 3 godziny. Zależy od temperatury jaką mamy w mieszkaniu.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę : wszystkie składniki wkładamy do miski i robimy kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 10 minut ,, do suchego patyczka ". Ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.