ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 682]

Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, lekka, aromatyczna z dodatkiem jabłek, śliwek i cynamonu, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • masło 5 dag + 1/2 szklanki mleko,
  • mąka tortowa 65 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • śliwki 50 dag,
  • jabłka 6 sztuk,
  • cynamon 5 łyżek,
  • puder cukier ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem
Drożdże wymieszać w misie robota z łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego. Nakryć misę talerzem odstawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, dodać resztę mleka letniego z masłem stopiony. Wbić jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma silikonowa 26 cm i keksówka silikonowa 20 cm lub duża forma 35x25 cm.

Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżka i nałożyć do form. Na wierzch ciasta ułożyć ósemki jabłek ze skórką i połówki śliwek, posypać cynamonem.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół. Ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka. Zostawić w formach do wystudzenia. Przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem
Ciasto można wyrabiać ręcznie ale w robocie szybciej jest.
Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem
Jeśli nie lubi się cynamonu można posypać dodatkowo cukrem wanilinowym.
Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem
Ciasto zostawić w formach do wystudzenia.