Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Drożdzówka lekka jak chmurka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Drożdżówka pyszna i puszysta, lekka jak chmurka

Drożdzówka lekka jak chmurka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdzówka lekka jak chmurka

 

 

  • Kruszonka

 

  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • ok. 1/2 szkl. mąki.

Sposób przygotowania:

Drożdzówka lekka jak chmurka
Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Drożdże rozkruszyć w misce, dolać letnie mleko z łyżeczką cukru.Zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka i wstępnie wyrobić ciasto. Następnie dodać roztopiony letni łuszcz. Dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 3 godz.) Gdy ciasto podwoi swoja objętość przełożyć do dwóch keksówe, posmarować lekko spienionym białkiem i obficie posypać kruszonką.. Piec w temp. 180 stopniach C ok. 30 min( sprawdzić patyczkiem czy jest suchy,) Kruszonka Do miseczki włożyć miękkie masło, dosypać cukier i roscierać w palcach dosypując tyle maki, aby kruszonka robiła się sypka.
Drożdzówka lekka jak chmurka
wspaniale smakuje nawet na następny dzień