Sposób przygotowania:
Drożdżówka serowa
Drożdże rozpuścić w 1 łyżce cukru i ciepłym mleku oraz dodać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Po około 30 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, pozostałą ilość mąki przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, jajo, rozczyn drożdżowy i dobrze wyrobić, a na końcu dodawać powoli rozgrzany, dość ciepły olej i wyrobić ponownie. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie twaróg zmielić lub dokładnie rozgnieść, a następnie dodać do niego cukier kryształ, cukier waniliowy, jajo oraz ewentualnie budyń, cynamon do smaku lub sparzone rodzynki i dokładnie wymieszać. Następnie przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy, a na nie rozłożyć masę serową i pozostawić do wyrośnięcia na czas przygotowywania kruszonki.Ze składników na kruszonkę, masło rozdrobnić, dodać cukier kryształ i waniliowy oraz mąkę i zagnieść na ciasto, a następnie gotową kruszonkę wysypać na ser.Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka, a po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.Ze składników na lukier, cukier puder wsypać do miski, dodać rozdrobnione masło i zalać gorącą wodą energicznie mieszając, aby masło się rozpuściło i nie powstały grudki. Tak przygotowanym lukrem polać przestudzone ciasto.
Jojo
eli_555
Evi
jovi
Dziękuję ślicznie:) Takie drożdżowe ciasto nie należy naprawdę do najtrudniejszych, tylko należy trzymać się ściśle przepisu:) Pierwszy raz jest zawsze najtrudniejszy:) Życzę powodzenia:)
luna
Sarenka
góralka
truskawka77
iwi69