jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Drożdżówka serowa

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto drożdżowe z dodatkiem masy serowej zapieczone pod kruszonką i oblane lukrem:)

Drożdżówka serowa

Składniki:

Drożdżówka serowa

 

  • CIASTO
  • 5 dag drożdży świeżych lub 14 g suszonych
  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki oleju
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

  • MASA
  • ½ kg twarogu pełnotłustego
  • 1 jajo
  • 1 cukier waniliowy
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • ewentualnie 1 budyń waniliowy
  • ewentualnie cynamon lub 5 dag rodzynek

 

  • KRUSZONKA
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ kostki masła

 

  • LUKIER
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6-8 łyżek wody
  • 1 łyżeczka masła

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka serowa
Drożdże rozpuścić w 1 łyżce cukru i ciepłym mleku oraz dodać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Po około 30 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, pozostałą ilość mąki przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, jajo, rozczyn drożdżowy i dobrze wyrobić, a na końcu dodawać powoli rozgrzany, dość ciepły olej i wyrobić ponownie. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie twaróg zmielić lub dokładnie rozgnieść, a następnie dodać do niego cukier kryształ, cukier waniliowy, jajo oraz ewentualnie budyń, cynamon do smaku lub sparzone rodzynki i dokładnie wymieszać. Następnie przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy, a na nie rozłożyć masę serową i pozostawić do wyrośnięcia na czas przygotowywania kruszonki.Ze składników na kruszonkę, masło rozdrobnić, dodać cukier kryształ i waniliowy oraz mąkę i zagnieść na ciasto, a następnie gotową kruszonkę wysypać na ser.Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka, a po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.Ze składników na lukier, cukier puder wsypać do miski, dodać rozdrobnione masło i zalać gorącą wodą energicznie mieszając, aby masło się rozpuściło i nie powstały grudki. Tak przygotowanym lukrem polać przestudzone ciasto.

Tagi:

ciasto