Sposób przygotowania:
Drożdżówka z gruszkami i bakaliami
Do misy robota wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej. W rondelku lekko podgrzewamy 250 ml mleka z cukrem i solą, dodajemy 5 dag drożdży, 1 jajo dokładnie łączymy trzepaczką. Dodajemy rozpuszczone 2 łyżki margaryny i mieszamy. Mieszaninę wlewamy do misy, wyrabiamy ciasto robotem na najwyższych obrotach aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto razem z misą wstawiamy do piekarnika o temp. 50 stopni na 30 minut. Gdy ciasto powiększy objętość wyjmujemy je, wsypujemy 1 szklankę mąki i jeszcze raz kilka minut wyrabiamy robotem. 2 gruszki obieramy cieniutko ze skórki, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne, każdy kawałek nacinamy na całej długości, ale tak by gruszki nie przeciąć, każdy kawałek gruszki polewamy sokiem z cytryny.
2 kwadratowe blaszki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na blaszkach, na wierzchu układamy ćwiartki gruszek, a w puste miejsca między nimi posypujemy mieszanką bakaliową. Wstawiamy blaszki do gorącego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem.
2 kwadratowe blaszki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na blaszkach, na wierzchu układamy ćwiartki gruszek, a w puste miejsca między nimi posypujemy mieszanką bakaliową. Wstawiamy blaszki do gorącego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem.