Sposób przygotowania:
Drożdżówka z jabłkiem, śliwką
Świeże drożdże w misie robota rozetrzeć z 1,5 szklanką letniego mleka, z łyżką cukru i mąki, odstawić przykryte talerzem na 30 minut.
Do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajko i żółtka, wlać olej rzepakowy i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Dwie silikonowe keksówki 20 cm i jedna 24 cm (lub jedna duża forma 35x25 cm), wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i i wyłożyć do foremek.
Do ciasta powciskać obrane kawałki jabłek i połówki śliwek, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić.
Do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajko i żółtka, wlać olej rzepakowy i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Dwie silikonowe keksówki 20 cm i jedna 24 cm (lub jedna duża forma 35x25 cm), wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i i wyłożyć do foremek.
Do ciasta powciskać obrane kawałki jabłek i połówki śliwek, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić.