ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Drożdżówka z jabłkiem, śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, prosta, łatwa do upieczenia drożdżówka śliwkowo - jabłkowa, najlepiej smakuje upieczona wieczorem i na następny dzień jest idealna.

Drożdżówka z jabłkiem, śliwką  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżówka z jabłkiem, śliwką

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z jabłkiem, śliwką
Świeże drożdże w misie robota rozetrzeć z 1,5 szklanką letniego mleka, z łyżką cukru i mąki, odstawić przykryte talerzem na 30 minut.

Do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajko i żółtka, wlać olej rzepakowy i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Dwie silikonowe keksówki 20 cm i jedna 24 cm (lub jedna duża forma 35x25 cm), wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i i wyłożyć do foremek.

Do ciasta powciskać obrane kawałki jabłek i połówki śliwek, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić. 
Drożdżówka z jabłkiem, śliiwką
Zaczyn powinien podwoić swoją objętość
Drożdżówka z jabłkiem, śliiwką
Olej rzepakowy idealnie pasuje do lekkiej drożdżówki.
Drożdżówka z jabłkiem, śliiwką
Ciasto przykryte talerzem powinno dobrze wyrosnąć.
Drożdżówka z jabłkiem, śliiwką
Owoce możemy do ciasta dać jakie mamy i lubimy.
Drożdżówka z jabłkiem, śliiwką