Sposób przygotowania:
Drożdżówka z kruszonką
Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski wg kolejności: cukier, pokruszone drożdże, roztrzepane jajka, olej i mleko. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na noc. Następnego dnia dodać bakalie oraz przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, można wyrobić chwilę. Posypać kruszonką. Zostawić na 0,5h do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika na ok. 1h w temp. ok. 160*C.
Moja rada: W trakcie pieczenia, po ok. 30-40 min. przykrywam wierzch ciasta pergaminem lub folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest przypadkiem surowe, patyczek ma być suchy:))
Kruszonka: Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po trochu mąkę. Palcami tworzymy kruszonkę.
Moja rada: W trakcie pieczenia, po ok. 30-40 min. przykrywam wierzch ciasta pergaminem lub folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest przypadkiem surowe, patyczek ma być suchy:))
Kruszonka: Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po trochu mąkę. Palcami tworzymy kruszonkę.