ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Drożdżówka z kwiatami cukinii pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówka z kwiatami cukinii schowanymi pod kruszonką. Ciasto z płatkami nagietka i bez jajek, nagietek nadaje ciastu piękny kolor. Po upieczeniu możemy ciasto z wierzchu posmarować powidłami jabłkowymi.

Drożdżówka z kwiatami cukinii pod kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z kwiatami cukinii pod kruszonką

Składniki na ciasto.

Składniki na kruszonkę.

  • Kilka kropel olejku cytrynowego
  • 150g mąki
  • Pół szklanki cukru
  • Pól kostki masła

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z kwiatami cukinii pod kruszonką
Pięć dag. drożdży rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać pół szklanki cukru, pół szklanki płatków nagietka, olejek waniliowy i pół kg. mąki pszennej, wlać pół szklanki oleju rzepakowego. Wyrobić ciasto, przełożyć je do wysmarowanej formy wysypanej kaszką manną.

Na cieście ułożyć kwiaty cukinii pozbawione pręcików i środków. Na kwiatach posypać kruszonkę. Upiec. Pieczemy około godziny.

Do zrobienia kruszonką zmieszaj 150g mąki, pół szklanki cukru i pół kostki masła, kilka kropel olejku cytrynowego.
Drożdżówka z kwiatami cukinii pod kruszonką.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać pół szklanki płatków nagietka.
Drożdżówka z kwiatami cukinii pod kruszonką.
Zagnieść ciasto i przełożyć do wysmarowanej formy.
Drożdżówka z kwiatami cukinii pod kruszonką.
Na cieście ułożyć kwiaty cukinii pozbawione pręcików.
Drożdżówka z kwiatami cukinii pod kruszonką.
Z margaryny mąki i cukru zrobić kruszonkę.