Sposób przygotowania:
Kostka orzechowo - kajmakowaETAP 1:
Tortownicę 25x25cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Masę krówkową włożyć na kilka minut do gorącej wody, po czym wymieszać i rozsmarować na herbatnikach. Ułożyć drugą warstwę ciastek.
500 ml mleka zagotować z masłem i cukrem. Wsypać kaszę manną i ugotować na gęsto. Wyłożyć na ciastka i przykryć kolejną warstwą herbatników. Ciasto wystudzić.
1,5 szkl. mleka zagotować. Wsypać zmielone orzechy i cukier puder, wymieszać. Gotować na małym ogniu. W pozostałym mleku rozmieszać budyń czekoladowy i wlać na gotujące się mleko z orzechami. Ugotować gęsty budyń i wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem i rozsmarować na cieście. Przykryć ostatnią warstwą ciastek.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Polać ciasto. Ciasto chłodzić min. kilka godzin w lodówce. Wyjąć z tortownicy i pokroić na kawałki.