WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1637]

Kostka orzechowo - kajmakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kostka orzechowo - kajmakowa to pyszne ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z masą krówkową, masą z kaszy manny i kremem czekoladowo - orzechowym.

Kostka orzechowo - kajmakowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka orzechowo - kajmakowa

 

  • ok. 80 szt. herbatników
  • 3/4 puszki masy krówkowej

 

 

  • Masa czekoladowo - orzechowa:
  • 2 szkl. mleka
  • 1,5 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 duży budyń czekoladowy na 3/4 l mleka
  • 100 g masła

 

  • Polewa:
  • 100 g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)
  • 4 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Kostka orzechowo - kajmakowa

ETAP 1:

Tortownicę 25x25cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników.

Masę krówkową włożyć na kilka minut do gorącej wody, po czym wymieszać i rozsmarować na herbatnikach. Ułożyć drugą warstwę ciastek.

500 ml mleka zagotować z masłem i cukrem. Wsypać kaszę manną i ugotować na gęsto. Wyłożyć na ciastka i przykryć kolejną warstwą herbatników. Ciasto wystudzić.

1,5 szkl. mleka zagotować. Wsypać zmielone orzechy i cukier puder, wymieszać. Gotować na małym ogniu. W pozostałym mleku rozmieszać budyń czekoladowy i wlać na gotujące się mleko z orzechami. Ugotować gęsty budyń i wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem i rozsmarować na cieście. Przykryć ostatnią warstwą ciastek.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Polać ciasto. Ciasto chłodzić min. kilka godzin w lodówce. Wyjąć z tortownicy i pokroić na kawałki.

Kostka orzechowo - kajmakowa
Ciasto po schłodzeniu i wyjęciu z tortownicy
Kostka orzechowo - kajmakowa
Krem czekoladowo - orzechowy rozsmarowany na herbatnikach
Kostka orzechowo - kajmakowa
Gorąca masa z kaszy manny wyłożona na ciastka
Kostka orzechowo - kajmakowa
Masa kajmakowa rozsmarowana na pierwszej warstwie ciastek