Sposób przygotowania:
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robię zaczyn i odstawiam do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy mieszam tak aby cukier się rozpuścił. Do miski wsypuję 3 szklanki mąki, dodaję szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Mieszam mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodaję rozpuszczone, ale chłodne masło, wyrabiam. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję je białkiem, nakłuwam widelcem. Układam truskawki i posypuję kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę około 40-50 minut.