ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Drożdżówka z twarogiem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna drożdżówka z twarogiem i śliwkami, nutą anyżu jest bardzo aromatyczna, smaczna, ciasto jest delikatne, puszyste.

Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówka z twarogiem i śliwkami

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • anyż mielony 3/4 łyżeczki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • jajka 6 sztuk "M",
  • maka tortowa 60 dag,
  • sól 1 szczypta

 

 

  • śliwki 70 dag,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z twarogiem i śliwkami

ETAP 1:

Drożdżówka  z twarogiem i śliwkami
Jajka osobno roztrzepane rózgą, widelcem dadzą lekkości.

W misie robota wymieszać pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru i mąki, 1/2 szklanki letnie mleko, zostawić na 30 minut do podrośnięcia.

Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, wlać letnie mleko z olejem rzepakowym i anyż mielony (gwiazdki anyżu mielę w młynku do kawy i zmielony w słoiczku przechowuję), wlać roztrzepane jajka.

ETAP 2:

Drożdżówka  z twarogiem i śliwkami
Maka tortowa jest u mnie zawsze do ciast wszelkich.

Hakiem robota wyrabiać ciasto drożdżowe z 7 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

ETAP 3:

Drożdżówka  z twarogiem i śliwkami
Twaróg śmietankowy nie trzeba mielić w maszynce.

Twaróg, jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną widelcem rozetrzeć na gładką masę.

ETAP 4:

Drożdżówka  z twarogiem i śliwkami

Forma 28x20 cm z papierem do pieczenia, silikonowa keksówka 20 cm (do pracy męża) lub 1 forma 34x30 cm, ciasto wyrośnięte przełożyć fo form, na wierzchu rozsmarować łyżką twaróg.

ETAP 5:

Drożdżówka  z twarogiem i śliwkami

Z umytych śliwek usunąć pestki, śliwki poukładać na twarogu, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.

ETAP 6:

Drożdżówka  z twarogiem i śliwkami

Ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem.