Sposób przygotowania:
Drożdżówka z twarogiem i śliwkamiETAP 1:
W misie robota wymieszać pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru i mąki, 1/2 szklanki letnie mleko, zostawić na 30 minut do podrośnięcia.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, wlać letnie mleko z olejem rzepakowym i anyż mielony (gwiazdki anyżu mielę w młynku do kawy i zmielony w słoiczku przechowuję), wlać roztrzepane jajka.
ETAP 2:
Hakiem robota wyrabiać ciasto drożdżowe z 7 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
ETAP 3:
Twaróg, jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną widelcem rozetrzeć na gładką masę.
ETAP 4:
Forma 28x20 cm z papierem do pieczenia, silikonowa keksówka 20 cm (do pracy męża) lub 1 forma 34x30 cm, ciasto wyrośnięte przełożyć fo form, na wierzchu rozsmarować łyżką twaróg.
ETAP 5:
Z umytych śliwek usunąć pestki, śliwki poukładać na twarogu, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.
ETAP 6:
Ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem.