zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Drożdżowe z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciacho drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Do tego kubek mleka, kawy lub herbaty i mamy super deser.

Drożdżowe z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe z rabarbarem

 

 

 

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z rabarbarem
Drożdże wymieszać w mleku.

Obie mąkI przesiać do miski, dodać sól i cukier i wymieszać.

Zetrzeć masło na tarce do miski z mąką.

Mleko z drożdżami wlewać do miski i mieszać składniki za pomocą widelca.

Gdy się połączą zagnieść ciasto i zakryć ściereczką do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrasta obrać rabarbar, pokroić na kawałki i obtoczyć w mące.

Połączyć składniki kruszonki.

Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyłożyć ciasto, na cieście rozłożyć rabarbar a na nim kruszonkę.

Zakryć blachę ściereczką i zostawić do podrośnięcia.

Gdy podrośnie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pie ciasto 55 minut.

Potem wyjąć formę, wystudzić ciasto i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Drożdżowe z rabarbarem
w blaszce ułożyć ciasto, rabarbar i kruszonkę
Drożdżowe z rabarbarem
zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką
Drożdżowe z rabarbarem
ciasto upiec i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem