Sposób przygotowania:
Drożdżówka z własnej roboty powidłami i kruszonką
Przygotowanie: 1. Drożdże świeże rozpuścić z ok 10 ml ciepłego mleka. Suche drożdże wymieszać z 750 gramach mąki . Jajka sparzyć , następnie wpić do innej miski i pomieszać z 100 gramach cukru pudru . Dolać mleko 300 ml.Do jajek i mleka wsypać cukier wanilinowy ok 15 gramów. Wszystko wymieszać. 2. W mące z suchymi drożdżami zrobić dołek wlać surowe drożdże oraz wymieszane składniki z drugiej miski. Wszystko wymieszać łyżką. Dodać ok150 gram ciepłego masła. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć szmatką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w jakimś ciepłym miejscu. 3. Kiedy ciasto urośnie podzielić zawartość na 2 części. Każdą część rozwałkować w formie płatu o wymiarach 35 cm i grubości ok 5 cm. 4. Placki smarujemy powidłami tak by pozostawić ok 3 cm czystych brzegów. Całość zwijamy w roladę, zagniatamy brzegi. W ten sposób tworzą się dwie rolady. 5. Pozostałą mąkę, masło cukier kryształ oraz cukier wanilinowy połączyć. Zagnieść i pokruszyć, tworząc kruszonkę. 6. Rolady drożdżowe rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Drożdżówki posmarować mlekiem i posypać kruszonką W DOWOLNEJ ILOŚCI.Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni góra - dół przez 40 minut. Ja już jadłam po 20 minutach po wyłączeniu piekarnika. Pycha :)