Sposób przygotowania:
Drożdżówki
Mąkę przesiewamy przez sito.
ROZCZYN:Do 1/2 szklanki letniego mleka dodajemy 2 łyżki cukru,pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki.Mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.Margarynę roztapiamy w rondelku lub na patelni.
Do pozostałej-przesianej mąki wlewamy wyrośnięty rozczyn,żółtka,sól i reszte letniego mleka.Wyrabiamy ciasto.Gdy będzie odchodzić od ręki wlewamy porcjami roztopioną margarynę-oczywiście nie przerywamy wyrabiania!
Wyrabianie ciasta kończymy gdy ciasto jest gładkie,lsniące,odstaje od reki i ma duzo pęcherzyków powietrza.
Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.2 cm.Wykrawamy szklanką krążki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze (w odstepach).Pozostawiamy znów do wyrosnięcia.W środku wyrośnietego krążka robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie(z maku,z sera,z jabłek,marmolade-jak lubimy).Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temp.180-200*C kontrolując rosnięcie i pieczenie.
Z tego ciasta możemy robic rogaliki,bułeczki z nadzieniem jakie lubimy.
Zawsze można takie drożdżówki kupic w sklepie ale nic nie zastąpi tego zapachu jakie jest podczas pieczenia i tych min domowników. :-))))))
ROZCZYN:Do 1/2 szklanki letniego mleka dodajemy 2 łyżki cukru,pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki.Mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.Margarynę roztapiamy w rondelku lub na patelni.
Do pozostałej-przesianej mąki wlewamy wyrośnięty rozczyn,żółtka,sól i reszte letniego mleka.Wyrabiamy ciasto.Gdy będzie odchodzić od ręki wlewamy porcjami roztopioną margarynę-oczywiście nie przerywamy wyrabiania!
Wyrabianie ciasta kończymy gdy ciasto jest gładkie,lsniące,odstaje od reki i ma duzo pęcherzyków powietrza.
Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.2 cm.Wykrawamy szklanką krążki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze (w odstepach).Pozostawiamy znów do wyrosnięcia.W środku wyrośnietego krążka robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie(z maku,z sera,z jabłek,marmolade-jak lubimy).Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temp.180-200*C kontrolując rosnięcie i pieczenie.
Z tego ciasta możemy robic rogaliki,bułeczki z nadzieniem jakie lubimy.
Zawsze można takie drożdżówki kupic w sklepie ale nic nie zastąpi tego zapachu jakie jest podczas pieczenia i tych min domowników. :-))))))
Henia
eli_555
madzieńka