Sposób przygotowania:
Drożdżówki (flauti) nadziewane krememWkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.
Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3 mmi i wykrawamy z niego prostąkąty o wielkości 10x15cm.
Nacinamy paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie się nie wydostało i zwijamy.
Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
przygotowanie ciasta
Masło roztapiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.
przygotowanie drozdzowek
Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3 mi i wykrawamy z niego prostokąty o wielkości 10x15cm.
przygotowtwanie drozdzowek
Nacinamy paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie się nie wydostało i zwijamy.
przygotowywanie drozdzowek
Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Jagoda.L
sofieta
misia5