Sposób przygotowania:
Drożdżówki nadziane czekoladą
Masło przekładamy do garnuszka, rozpuszczamy i studzimy. Gdy masło będzie stygło zabieramy się za zrobienie zaczynu.
Do miseczki rozkruszamy drożdże. Dodajemy do nich 2 łyżki letniego mleka, cukier oraz 4 łyżki mąki. Składniki dobrze ze sobą rozcieramy i odstawiamy je do wyrośnięcia.
Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, jajka oraz ostudzone masło. Ze składników zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i posypujemy ją odrobiną mąki. Miskę z ciastem szczelnie nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy ja na podsypaną mąką stolnicę dzielimy na dzie części i ponownie zarabiamy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubość 3 mm. Wzdłuż dłuższego boku układamy paski mlecznej czekolady, po czym tniemy ciasto na prostokąty ( cięcie m być między jednym paskiem czekolady, a drugim). Ciasto smarujemy odrobiną wody, po czym czekoladę zwijamy w rulon, a brzegi drożdżówki zlepiamy. Tak przygotowane drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdą drożdżówkę smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 st przez 20-25 minut.
Do miseczki rozkruszamy drożdże. Dodajemy do nich 2 łyżki letniego mleka, cukier oraz 4 łyżki mąki. Składniki dobrze ze sobą rozcieramy i odstawiamy je do wyrośnięcia.
Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, jajka oraz ostudzone masło. Ze składników zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i posypujemy ją odrobiną mąki. Miskę z ciastem szczelnie nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy ja na podsypaną mąką stolnicę dzielimy na dzie części i ponownie zarabiamy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubość 3 mm. Wzdłuż dłuższego boku układamy paski mlecznej czekolady, po czym tniemy ciasto na prostokąty ( cięcie m być między jednym paskiem czekolady, a drugim). Ciasto smarujemy odrobiną wody, po czym czekoladę zwijamy w rulon, a brzegi drożdżówki zlepiamy. Tak przygotowane drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdą drożdżówkę smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 st przez 20-25 minut.
mysza75
misia5
Oj tak. Jeszcze gorące znikały:) Mąż już się pyta kiedy robię następne:)