Sposób przygotowania:
Drożdżówki z czekoladą
Ciasto:
Mleko przelać do garnka , dodać pokrojoną margarynę i podgrzewać do jej rozpuszczenia. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i drożdżami wlać mleko z margaryną i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem na około godziny.
Czekolada:
Do garnuszka wrzucić margarynę , kakao, cukier ,mleko i podgrzewać do rozpuszczenia następnie dodać kostki czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić.
Wykonanie:
Ciasto podzielić na 8-12 części.
Każdą część cienko rozwałkować , posmarować czekolada , na całej powierzchni ponacinać paseczki i zwinąć, następnie rulon zwinąć w "ślimaczka" koniec schować pod spód i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ślimaczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut
Mleko przelać do garnka , dodać pokrojoną margarynę i podgrzewać do jej rozpuszczenia. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i drożdżami wlać mleko z margaryną i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem na około godziny.
Czekolada:
Do garnuszka wrzucić margarynę , kakao, cukier ,mleko i podgrzewać do rozpuszczenia następnie dodać kostki czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić.
Wykonanie:
Ciasto podzielić na 8-12 części.
Każdą część cienko rozwałkować , posmarować czekolada , na całej powierzchni ponacinać paseczki i zwinąć, następnie rulon zwinąć w "ślimaczka" koniec schować pod spód i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ślimaczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut
edytaha