Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem
Przygotować budyń.Zagotować 0,4 litra mleka. W 0,2 litra mleka rozrobić budyń z 4 łyżkami cukru, wlać na gotujące się mleko, chwilę gotować cały czas mieszając.Mleko 120 ml podgrzać, dodać łyżkę cukru, pokruszone drożdże, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski , dodać rozpuszczone masło, 1 jajko, 1 żółtko, wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto. Musi odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.Następnie odrywać od ciasta małe kawałki , uformować placuszek, nałożyć budyń i formować bułeczki. Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wyrosną bułeczki - włożyć do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. Można drożdżówki polać lukrem . Ja posypałam po upieczeniu czekoladą w proszku.