Sposób przygotowania:
Maślane drożdżówki z czekoladąEtap 1
Rozczyn: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i mąki, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2
Masło roztopić, przestudzić.
Etap 3
Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, roztopione masło i jajko.
Etap 4
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5
Obie czekolady posiekać.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć posiekane czekolady.
Etap 7
Zwinąć ścisłą roladę, kroić plastry o grubości ok. 2,5 cm, kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odłożyć na kilkanaście minut do ponownego podrośnięcia.
Etap 8
Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki można dodatkowo polukrować.