Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Maślane drożdżówki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne drożdżówki z masłem i dużą ilością czekolady... Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, krótko po wyjęciu z piekarnika, gdy czekolada tak apetycznie się rozpływa:)

Maślane drożdżówki z czekoladą

Składniki:

Maślane drożdżówki z czekoladą

Rozczyn:

Pozostałe składniki:

  • 100 g masła
  • 5 szklanek mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Maślane drożdżówki z czekoladą

Etap 1

Maślane drożdżówki z czekoladą
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży cukru i mąki.

Rozczyn: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i mąki, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Maślane drożdżówki z czekoladą
Masło przełożone do garnuszka i roztopione.

Masło roztopić, przestudzić.

Etap 3

Maślane drożdżówki z czekoladą
Rozczyn drożdżowy masło i jajko dodane do sypkich składników.

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, roztopione masło i jajko.

Etap 4

Maślane drożdżówki z czekoladą
Zagniecione gładkie ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Maślane drożdżówki z czekoladą

Obie czekolady posiekać.

Etap 6

Maślane drożdżówki z czekoladą

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć posiekane czekolady.

Etap 7

Maślane drożdżówki z czekoladą

Zwinąć ścisłą roladę, kroić plastry o grubości ok. 2,5 cm, kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odłożyć na kilkanaście minut do ponownego podrośnięcia.

Etap 8

Maślane drożdżówki z czekoladą

Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki można dodatkowo polukrować.