mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Drożdżówki- ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne i słodkie drożdzówki.

Drożdżówki- ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki- ślimaczki

 

  • 1 kg mąki
  • 150 g margaryny zwykłej- roztopionej i schłodzonej
  • cukier waniliowy
  • 2 szkl, mleka
  • 0,75 szkl. cukru
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • Nutella oraz marmolada jako nadzienie
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki- ślimaczki
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, margarynę, sól oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałki, wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy większe kółka (np. kubkiem) a w nich mniejsze kółka. Mniejsze kółka wykładamy na natłuszczona blachę, kładziemy nadzienie (marmoladę lub nutellę). Z pozostałej obwódki robimy ósemkę. Jedną pętlę wykładamy na ciasto z nadzieniem i przykrywamy drugą. Gotowe drożdżówki smarujemy jajkiem i pieczemy 20 minut w 190 st.
Drożdżówki- ślimaczki
W cieście wykrawamy kółka a w nich jeszcze mniejsze kółka.
Drożdżówki- ślimaczki
Mniejsze kółka wykładamy na blachę i dajemy nadzienie.
Drożdżówki- ślimaczki
Z obwódki robimy ósemkę. Jedną pętle nakladamy na ciasto i przykrywamy drugą.
Drożdżówki- ślimaczki
Gotowe do upieczenia drożdżówki powinny wyglądac właśnie tak.