Sposób przygotowania:
Drożdżówki- ślimaczki
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, margarynę, sól oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałki, wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy większe kółka (np. kubkiem) a w nich mniejsze kółka. Mniejsze kółka wykładamy na natłuszczona blachę, kładziemy nadzienie (marmoladę lub nutellę). Z pozostałej obwódki robimy ósemkę. Jedną pętlę wykładamy na ciasto z nadzieniem i przykrywamy drugą. Gotowe drożdżówki smarujemy jajkiem i pieczemy 20 minut w 190 st.