Sposób przygotowania:
Drożdżówki z brzoskwiniami
Brzoskwinie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki razem z truskawkami.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Rozczyn:
do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie łączymy je z mlekiem, tak, żeby konsystencją przypominał jogurt naturalny. Odstawiamy na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.
Do dużej miski wlewamy rozczyn, 1/5 ilości mąki, jajka i łączymy składniki do dokładnego połączenia. Pracujemy z ciastem, aby wbić w nie jak najwięcej powietrza, ciasto będzie łączyć się powoli, dodajemy więcej mąki, cukry i sól. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas wyrabiając i na końcu łączymy je z masłem. Wyrabiamy ciasto dokładnie, tak, żeby jak najwięcej powietrza wprowadzić. Nie należy dodawać więcej mąki niż jest w przepisie, im dłużej pracujemy z ciastem, tym efekt jest lepszy.
Odrywamy kawałek ciasta, rozciagamy nad oknem albo innym zrodlem światła (metoda tzw. window pane test) i jeżeli się nie rozerwie i jest elastyczne, to znaczy, że ciasto można odstawić do wyrastania.
Ciasto składamy w kulę, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem. Odstawiamy do wyrośniecia na okolo 60 minut. Formujemy bułeczki i wykładamy na blaszkę, aż do skończenia ciasta. Uformowane, napełnione owocami smarujemy rozkłóconym jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzla.
Przygotowujemy kruszonkę:
podane składniki łączymy palcami, rozdzielamy i łączymy, aż powstaną nieregularne grudki ciasta.
Kruszonka posypujemy drożdżowki. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku około 10-12 minut. Upieczone bułeczki lukrujemy.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Rozczyn:
do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie łączymy je z mlekiem, tak, żeby konsystencją przypominał jogurt naturalny. Odstawiamy na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.
Do dużej miski wlewamy rozczyn, 1/5 ilości mąki, jajka i łączymy składniki do dokładnego połączenia. Pracujemy z ciastem, aby wbić w nie jak najwięcej powietrza, ciasto będzie łączyć się powoli, dodajemy więcej mąki, cukry i sól. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas wyrabiając i na końcu łączymy je z masłem. Wyrabiamy ciasto dokładnie, tak, żeby jak najwięcej powietrza wprowadzić. Nie należy dodawać więcej mąki niż jest w przepisie, im dłużej pracujemy z ciastem, tym efekt jest lepszy.
Odrywamy kawałek ciasta, rozciagamy nad oknem albo innym zrodlem światła (metoda tzw. window pane test) i jeżeli się nie rozerwie i jest elastyczne, to znaczy, że ciasto można odstawić do wyrastania.
Ciasto składamy w kulę, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem. Odstawiamy do wyrośniecia na okolo 60 minut. Formujemy bułeczki i wykładamy na blaszkę, aż do skończenia ciasta. Uformowane, napełnione owocami smarujemy rozkłóconym jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzla.
Przygotowujemy kruszonkę:
podane składniki łączymy palcami, rozdzielamy i łączymy, aż powstaną nieregularne grudki ciasta.
Kruszonka posypujemy drożdżowki. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku około 10-12 minut. Upieczone bułeczki lukrujemy.
skuter5