domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Drożdżówki z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepsze drożdżówki z brzoskwiniami, mięciutkie, wykonane metodą Berineta, dzięki której ciasto jest puszyste i lekkie.

Drożdżówki z brzoskwiniami

Składniki:

Drożdżówki z brzoskwiniami

Rozczyn

  • 15 g sw. drozdzy
  • 80-100 ml mleka, letniego
  • 1,5 lyzki cukru
  • 60 g maki pszennej chlebowej

Ciasto właściwe

  • cały rozczyn
  • 70 ml mleka, letniego
  • 2 jajka, średniej wielkości, temp. pokojowa
  • 400-420 g maki pszennej chlebowej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 75 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • 350 g brzoskwini z puszki, odsączonych
  • garść truskawek

Kruszonka

  • 1.5 płaskiej łyżki masła
  • 3 łyżki maki pszennej
  • łyżka pokruszonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki cukru

Lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 lyzki goracej wody

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z brzoskwiniami
Brzoskwinie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki razem z truskawkami.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Rozczyn:

do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie łączymy je z mlekiem, tak, żeby konsystencją przypominał jogurt naturalny. Odstawiamy na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.

Do dużej miski wlewamy rozczyn, 1/5 ilości mąki, jajka i łączymy składniki do dokładnego połączenia. Pracujemy z ciastem, aby wbić w nie jak najwięcej powietrza, ciasto będzie łączyć się powoli, dodajemy więcej mąki, cukry i sól. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas wyrabiając i na końcu łączymy je z masłem. Wyrabiamy ciasto dokładnie, tak, żeby jak najwięcej powietrza wprowadzić. Nie należy dodawać więcej mąki niż jest w przepisie, im dłużej pracujemy z ciastem, tym efekt jest lepszy.

Odrywamy kawałek ciasta, rozciagamy nad oknem albo innym zrodlem światła (metoda tzw. window pane test) i jeżeli się nie rozerwie i jest elastyczne, to znaczy, że ciasto można odstawić do wyrastania.

Ciasto składamy w kulę, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem. Odstawiamy do wyrośniecia na okolo 60 minut. Formujemy bułeczki i wykładamy na blaszkę, aż do skończenia ciasta. Uformowane, napełnione owocami smarujemy rozkłóconym jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzla.

Przygotowujemy kruszonkę:

podane składniki łączymy palcami, rozdzielamy i łączymy, aż powstaną nieregularne grudki ciasta.

Kruszonka posypujemy drożdżowki. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku około 10-12 minut. Upieczone bułeczki lukrujemy.

Tagi:

mak jajka jajko