Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbaremETAP 1:
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY: 200 ml mleka przelać do garnka i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mlekiem, cukrem i obiema mąkami, całość dokładnie zmiksować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając zagotować. Budyń przelać do miski, którą nakryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu i odstawić do przestygnięcia.
KARMELIZOWANY RABARBAR: rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jeśli jest młody nie ma potrzeby go obierać. Na małą patelnię wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu nie mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i gotować, aż cukier osiągnie złoty kolor. Dodać rabarbar, wymieszać i gotować, aż zmięknie, a powstały sok częściowo odparuje. Odstawić do wystudzenia, przełożyć na sitko, aby pozbyć się soku.
CIASTO: ze świeżych drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek letniego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Ciasto podzielić na 15 części, z każdej uformować bułeczkę i odłożyć nakryte lnianą ściereczką do podrośnięcia.
ETAP 2:
W wyrośniętych bułkach dnem szklanki zrobić wgłębienia,
ETAP 3:
w które następnie wkładać łyżkę budyniu i łyżkę karmelizowanego rabarbaru. Ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
ETAP 4:
Składniki kruszonki wymieszać i krótko zagnieć tak, aby powstały grudki. Kruszonką posypać bułeczki i wstawić je do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 20-23 minuty. Upieczone przełożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.