Sposób przygotowania:
Drożdżówki z chałwą
Przepis na te drożdżówki znalazłam na blogu justmydelicious.comDrożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, aż do uzyskania płynnej masy. Przelewamy je do 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego), mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, jajkiem, olejkiem, miękkim masłem i olejkiem. Wlewamy drożdże i powoli wlewamy letnie mleko, wyrabiając ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypujemy mąki, ale nie przesadzajmy, bo ciasto będzie za twarde :) Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: rozdrabniamy chałwę i mieszamy z mlekiem oraz ze zmielonymi orzechami. Nadzienie nie może być zbyt płynne, ale jeśli jest za suche to dolewamy trochę więcej mleka lub kremówki. Jeśli za rzadkie to możemy zagęścić trochę orzechami lub mąką :) Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wałkujemy do uzyskania placuszka. Smarujemy nadzienie i zwijamy w rulonik. Taki rulonik składamy na pół. Przecinamy go w połowie, pozostawiając nie przecięte ok. 2 cm. Wywijamy rozcięte części na boki, tak by powstał nam kształt serca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach.