Sposób przygotowania:
Drożdżówki z cynamonowym serkiemWykonanie rozczynu:

Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
Wykonanie ciasta:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i cukier puder, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto.
Do rośnięcia:

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wykonanie nadzienia:

Do sera wbijamy jajka, wsypujemy budyń w proszku, dodajemy oba cukry i cynamon, następnie rozcieramy widelcem.
Formowanie:

Z wyrośniętego ciasta odkrawamy porcje ciasta. Każdą porcję ciasta formujemy na okrągłą bułkę, spłaszczamy ( wgłębienie można zrobić dnem szklanki wciskając ją w ciasto ) formujemy brzegi i na środek kładziemy nadzienie.
Do pieczenia:

Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.
Pieczenie:

Drożdżówki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Podanie:

Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 3 blaszki drożdżówek.