Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżówki z cynamonowym serkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżówki z cynamonowym serkiem, pysznie pachną. Idealne na podwieczorek, drugie śniadanie czy na piknik. Polecam.

Drożdżówki z cynamonowym serkiem

Składniki:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem

Wykonanie rozczynu:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem
Z podanych składników wykonujemy rozczyn.

Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.

Wykonanie ciasta:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem
Z podanych składników zagniatamy ciasto na drożdżówki.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i cukier puder, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto.

Do rośnięcia:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem
Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Wykonanie nadzienia:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem
Następnie wykonujemy nadzienie serowe do drożdżówek.

Do sera wbijamy jajka, wsypujemy budyń w proszku, dodajemy oba cukry i cynamon, następnie rozcieramy widelcem.

Formowanie:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem
Następnie z ciasta i nadzienia formujemy drożdżówki.

Z wyrośniętego ciasta odkrawamy porcje ciasta. Każdą porcję ciasta formujemy na okrągłą bułkę, spłaszczamy ( wgłębienie można zrobić dnem szklanki wciskając ją w ciasto ) formujemy brzegi i na środek kładziemy nadzienie.

Do pieczenia:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem

Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.

Pieczenie:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem
Drożdżówki pieczemy do zrumienienia w piekarniku.

Drożdżówki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Podanie:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem
Upieczone drożdżówki podajemy. Smacznego.

Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 3 blaszki drożdżówek.