Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżówki z serkiem i jeżynami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne domowe drożdżówki z serkiem i jeżynami. Są pyszne i ładnie wyglądają. Znikają z talerza bardzo szybko :)

Drożdżówki z serkiem i jeżynami

Składniki:

Drożdżówki z serkiem i jeżynami

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:

Nadzienie:

  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 2 łyżki cukru do smaku
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki jeżyn
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serkiem i jeżynami
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zgniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.

3. Nadzienie: W tym czasie gdy rośnie ciasto przygotowujemy nadzienie. Ser biały ucieramy z jakiem, cukrem, cukrem waniliowym ( ja robiłam to blenderem ręcznym, ale można i mikserem lub nawet rozetrzeć widelcem ). Jeżyny płuczemy i osuszamy, lekko rozcieramy widelcem i dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Ser wkładamy do lodówki, żeby trochę stężał.

4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, większą szklanką wykrawamy krążki, ciasto nie może być zbyt cienkie, mniejszą szklanką robimy na środku w głębienie i nakładamy w to miejsce porcje serka. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły.

5. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze do zrumienienia. Upieczone studzimy.

6. Podanie: Drożdżówki podajemy, a ja smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 4 blaszki drożdżówek, czyli tak 32 sztuki.

Rozczyn: