Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1387]

Bułki jagodzianki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jagody się kończą, a ja dopiero teraz przypomniałam, sobie, że jeszcze w tym roku nie robiłam jagodzianek, więc kupiłam jagody i oto mam pyszne bułeczki.

Bułki jagodzianki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki jagodzianki

Ciasto :

 

Nadzienie :

 

Kruszonka:

  • masło - 60 g
  • cukier - 5 łyżek
  • mąka - 1/2 szkl
  • cukier waniliowy - 1 łyżka

Dodatkowo :

  • Dodatkowo :
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Bułki jagodzianki
Ciasto :

Masło rozpuścić, ostudzić.

Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem, dobrze wymieszać.

Następnie dodać pozostałe składniki, bez masła, wyrobić.

Dodać na samym końcu masło i chwilę dobrze wyrobić.

Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotować kruszonkę i nadzienie.

Nadzienie:

Wszystkie składniki wymieszać.

Kruszonka: 

Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. 

Gdy ciasto podwoi swą objętość podzielić na kilka kawałków po 80 g każda.

Każdy kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagód, sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem.

Odstawić jeszcze na 30 minut.

Jajko roztrzepać widelcem w misce, pędzlem smarować bułeczki i posypać kruszonką.

Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. przez 20 minut.
Bułki jagodzianki
Z przygotowanych składników zrobiono ciasto drożdżowe
Bułki jagodzianki
Z dobrze wyrobionego ciasta podzielono ciasto na kawałki
Bułki jagodzianki
Na spłaszczony placuszek położono jagody zlepiono i uformowano jagodzianki
Bułki jagodzianki
Jagodzianki ułożone na blasze wysmarowane jajkiem i posypane kruszonką