Sposób przygotowania:
Bułki jagodzianki
Ciasto :
Masło rozpuścić, ostudzić.
Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem, dobrze wymieszać.
Następnie dodać pozostałe składniki, bez masła, wyrobić.
Dodać na samym końcu masło i chwilę dobrze wyrobić.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować kruszonkę i nadzienie.
Nadzienie:
Wszystkie składniki wymieszać.
Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Gdy ciasto podwoi swą objętość podzielić na kilka kawałków po 80 g każda.
Każdy kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagód, sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem.
Odstawić jeszcze na 30 minut.
Jajko roztrzepać widelcem w misce, pędzlem smarować bułeczki i posypać kruszonką.
Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. przez 20 minut.
Masło rozpuścić, ostudzić.
Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem, dobrze wymieszać.
Następnie dodać pozostałe składniki, bez masła, wyrobić.
Dodać na samym końcu masło i chwilę dobrze wyrobić.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować kruszonkę i nadzienie.
Nadzienie:
Wszystkie składniki wymieszać.
Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Gdy ciasto podwoi swą objętość podzielić na kilka kawałków po 80 g każda.
Każdy kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagód, sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem.
Odstawić jeszcze na 30 minut.
Jajko roztrzepać widelcem w misce, pędzlem smarować bułeczki i posypać kruszonką.
Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. przez 20 minut.
gosiapiotrek23