kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Drożdżówki z domowego piecyka:)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Są przepyszne. Przyznam się, że sama wymyśliłam te proporcje i wyszły idealne...;-)

Drożdżówki z domowego piecyka:)

Składniki:

Drożdżówki z domowego piecyka:)

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z domowego piecyka:)
Zrobić rozczyn z drożdży, czubatej łyżki mąki, cukru i szczypty soli. Odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie zagniesć ciasto z pozostałych składników z rozczynem. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę 10 minut. Po odczekaniu, ciasto podwoi swoją objętość. Rozwałkować lub rwać po kawałku i formować drożdżówki w dowolnym kształcie. Nadziewać marmoladą. Ja zawsze nakładam jej bardzo dużo:D Odstawić jeszcze na 15 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!;)

Tagi:

jajko jajka